Oplossingen haaruitval


Mannen

Veel mannen hebben last van haaruitval. De meest voorkomende oorzaak hiervan is Alopecia Androgenetica. Een vorm van haaruitval wat erfelijk is bepaald. Meestal zie je in het begin dat er inhammen beginnen te komen en dat de haargrens wat terug aan het trekken is. Ook op de kruin wordt het vaak iets dunner. Het hormoon DHT zorgt hiervoor. Deze wordt aangemaakt in de hoofdhuid en tast de haarwortels aan waardoor haren eerder uitvallen. Ook kan men last hebben van Diffuus haarverlies. Hierbij wordt het haarverlies verspreid over de hele hoofdhuid. Dit kan komen door bijvoorbeeld een operatie, stress of hoge koorts. Naast deze twee oorzaken van haaruitval is er ook Alopecia Areata waarvan niet bekend is waardoor dit kan ontstaan. Hiervan krijgt men een of meerdere ronde kale plekken.

Volgens wetenschappelijke studies zijn er maar een paar producten effectief tegen haaruitval. Deze zijn:

Fanasteride: Dit medicijn verminderd de aanmaak van het hormoon DHT. U zult echter heel goed op de hoogte moeten zijn van de bijwerkingen van dit medicijn.

Monoxidil: Dit is iets wat ingesmeerd moet worden op de hoofdhuid. Dit is een soort haargroeimiddel met weinig bijwerkingen. Het is relatief veilig om te gebruiken. Nadeel is echter wel dat deze eigenlijk bedoeld is om op de kruin toe te passen. Het zal helaas minder goed werken tegen een optrekkende haargrens.

Ketoconazol: Dit bestandsdeel is verwerkt in een aantal shampoos. Het is bij de drogist te koop en het gaat haaruitval tegen. Ook maakt deze bestaande haren dikker. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Ook is er een therapie beschikbaar voor het remmen van haarverlies. Dat is een lasertherapie (LLLT-therapie). Door het licht van de lazer neemt de ATP toe. ATP zorgt ervoor dat er energie in de cellen van het haarzakje komt. Ook kan deze therapie zorgen voor een betere bloedcirculatie. Dit zou ook de haargroei kunnen stimuleren.

Een andere optie waarvoor men kan kiezen, is haartransplantatie. Hierbij wordt er haar uit de krans gehaald en verplaatst naar het kale gedeelte van het hoofd.

Alleen is haartransplantatie wel erg duur. Bovendien is dit niet voor iedereen de oplossing en medicijnen slikken is ook niet altijd de beste oplossing. De beste tip die wij kunnen geven is om het te accepteren. Dit is heel makkelijk gezegd maar kijk maar eens om u heen. Er lopen heel veel kale mannen rond en dit kan zelfs heel goed staan.

 

Vrouwen

Vroeger dacht men dat vrouwen alleen maar tijdelijke haaruitval. Nu weten we dat vrouwen belast kunnen zijn met dezelfde erfelijke kaalheid als mannen. Veroorzaakt door DHT hormonen. Bij vrouwen zijn de meest voorkomende oorzaken; zwangerschap, stress en vermoeidheid, medische behandeling, de overgang, hevige menstruatie of de erfelijke factor. De vrouw wordt overigens wel anders kaal dan de man. Het haar van de vrouw wordt meestal over de hele scalp dunner.

Voor vrouwen zijn er mogelijkheden die de kaalheid tegengaan. De laatste jaren zijn behandelingsmogelijkheden sterk verbeterd. Zo zijn er geneesmiddelen en haargroeilotions die de haaruitval remmen. Het is ook belangrijk dat vrouwen speciale shampoo, kwetsbaar haar niet laten permanenten of verven en vitamines nemen.

Ook is er de mogelijkheid mesotherapie toe te passen. Dit is een nieuw soort therapie waarbij een serie micro injecties bouwstoffen worden geïnjecteerd in de hoofdhuid. Dit wordt gedaan met een speciaal ontworpen apparaat.

Daarbij is het ook voor vrouwen mogelijk om een haartransplantatie te ondergaan. Huid met gezond haar wordt hierbij verplaatst naar plekken waar minder haar zit of kaal is. Nadat de haartjes op de kale plekjes zijn geïmplanteerd, moeten deze groeien en daarmee neemt het de kaalheid weg. Deze geïmplanteerde haren gaan levenslang mee.

Een alternatieve oplossing voor vrouwen is om alles te bedekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een hoofddoek. Ook is het zo dat gelovige joodse vrouwen vanwege hun geloof hun haren bedekt houden. Zij doen dit door hun haren kort te laten knippen en daarna een (vaak sexy) pruik over deze haren te dragen.